vrijdag 24 november 2017

'Mozes de manager' van David Baron


Leiderschap, managen, ik geloof niet dat het in mijn genen zit, maar ondertussen moet er wel een 9-persoonshuis gemanaged worden. Wat een fijn boek is dit dan! Mozes stond er niet zo heel erg om te springen om een heel volk 40 jaar lang door de woestijn te managen. Hij dacht zelf niet dat hij daar geschikt voor was.
Maar er bestaan nogal wat mythen over het leiding geven zoals:
* Leiding kunnen geven is een zeldzame vaardigheid
* Leiders worden geboren, niet gemaakt
* Leiders zijn charismatisch
En er zijn er nog meer!.

Een mooi citaat:
'Mozes stond voor een uitdaging. Ja, jullie hebben honger, zei hij tegen de Israëlieten. Jullie hebben het warm, jullie zijn dorstig, jullie lijden en hebben pijn, maar jullie zijn vrij! Erken je gaven en gebruik ze. Mozes is er in geslaagd die boodschap over te brengen. Niet omdat hij zo'n begenadigd spreker was, maar omdat hij volhardend, gemotiveerd en toegewijd was aan zijn zaak.'
Compassie is een van de belangrijkste eigenschappen van een leider. Aan de manier waarop Mozes als herder met zijn schapen omging, heeft God gezien dat hij de meest geschikte persoon was om Zijn volk mee op sleeptouw te nemen.
Bovendien:
'God had de kinderen van Israël hoe dan ook uit Egypte kunnen leiden. Hij had ze als bij toverslag kunnen opnemen of op een vliegend tapijt kunnen zetten dat rechtstreeks naar het beloofde land vloog, maar dat deed Hij niet. Zelfs ondanks het voordeel van zijn almacht, koos hij ervoor om het leiderschapstalent in Mozes en Aäron te ontwikkelen en zorgde er daarna voor dat zij leiderschap ontwikkelden onder de oudsten van de Israëlieten.
Nog een laatste tip uit dit boek voor mensen die het interessant vinden:
'Om je gesprekken met mensen persoonlijker te maken (en dat is belangrijk als je leiding geeft!) moet je altijd twee dingen proberen te doen: Wees specifiek en focus op de behoefte van de andere persoon.'
Een nieuwe takenlijst ligt klaar voor de kinderen voor de komende tijd. Als ik het voordeel van de almacht had, weet ik niet of ik dezelfde keus als God had gemaakt. Maar gelukkig heb ik dat niet. Met al deze mooie inzichten ligt er ook voor mij een schone taak klaar.

'Mozes de manager' is een boek vol voorbeelden, tips en mooie inzichten van de rabbijn David Baron. Het boek bevat 50 hoofdstukken, dus je kunt er een jaar lang mee vooruit. Het is vooral gericht op het bedrijfsleven en daarom ook erg leuk cadeau te doen voor iemand die daarin werkzaam is. Maar ook voor thuisblijfmoeders staan er zeker bruikbare tips!

De eerste twee hoofdstukken kun je in dit leesfragment alvast lezen!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten