donderdag 30 november 2017

'Advent en kerst', onderweg met Dietrich Bonnhoefer

Een mooi boek dat ik mocht recenseren van Royal Jongbloed

Wil nog de oude pijn ons hart vernielen,
drukt nog de last van 't leed dat ons beklemt,
o Heer, geef onze opgejaagde zielen
het heil waarvoor Gij zelf ons hebt bestemd.

Kerst 1944. 
Dit is een klein stukje uit het gedicht (naar het Nederlands vertaald) van Dietrich Bonnhoefer, die hij vanuit de keldergevangenis van de Gestapo in Berlijn schrijft. Hij stuurt het gedicht mee met een brief aan zijn 20-jarige verloofde Maria von Wedermeyer. Hij stuurt het gedicht als 'kerstgroet aan jou en onze broers en zussen' mee. Het is de laatste brief die hij aan Maria schrijft. Op 9 april 1945 wordt hij door de nazi's vermoord.

Dit mooie boekje is wat mij betreft echt een aanrader voor de tijd van advent en kerst tot 8 januari. Elke bladzijde heeft aan de linkerkant een prachtige foto met een kernachtige zin, zoals:
'Hij heeft in alles goed voor ons gezorgd'
Aan de rechterkant staat een kort meditatief stukje met genoeg diepgang om verder over na te denken. Het gedicht dat bestaat uit 7 stukjes vind je verspreidt door het boekje bij Advent, kerst en nieuwjaarsdag.

Hier een stukje van zaterdag in de derde week van Advent:
Een ander inzicht. 
Wie van ons zal Kerst op de goede manier vieren? Degene die al zijn macht en eer, al zijn aanzien, ijdelheid, hoogmoed en eigenzinnigheid bij de kribbe neerlegt. Degene die de minste wil zijn en alle eer aan God geeft. Degene die Gods macht en majesteit al ziet stralen in de nederigheid van het kind in de kribbe. En die met Maria zegt: 'De Heer heeft oog gehad voor mijn lage staat.'
Ik ga het boekje zeker gebruiken! En zal ook af en toe een quote plaatsen op mijn facebookpagina. Hier plaats ik vaker mooie stukjes uit boeken die ik lees.
De Tweede Wereldoorlog waarin Dietrich Bonnhoefer dit gedicht heeft geschreven, lijkt misschien helemaal niets met kerst te maken te hebben. Maar het komt veel dichter bij, dan de sfeer van alle kerstmarkten en winterfairs bij elkaar! 


Hier kun je alvast een kijkje in het boek nemen! 
1 opmerking: