zondag 13 september 2015

'Onderweg met Jozua' van Henk Stoorvogel

Dit mooie boekje vond ik in de bieb. Er staan hele praktische lessen in. Bijv. over hoe je een lang, gelukkig en gezond leven kunt hebben! Daar zijn wel 9 regels voor:

Onderweg met Jozua

1. Doe aan natuurlijke beweging, niks geen dure sportschool of trainen voor een marathon, maar veel wandelen, veel huishoudelijke klussen en lekker in de tuin werken.
2. Doelgericht leven. Een reden om je bed uit te komen, het kan zomaar 7 jaar aan je levensverwachting toevoegen.
3. De pauzeknop dagelijks indrukken. Meditatie, gebed en dutjes doen wonderen!
4. De 80%-regel bij voedselinname. Eet tot je voor 80% verzadigd bent. Juist de laatste 20 % maken je dik en vadsig!
5. Laten bonen, linzen, sojabonen, tuinbonen en zwarte bonen de basis vormen voor je dieet. Eet vlees gemiddels vijf keer per maand in kleine hoeveelheden.
6. Wijn. De oudsten van onze planeet drinken vrijwel dagelijks één glas wijn, het liefst met vrienden.
7. Geloof.
8. Investeer veel in familierelaties en in goede vriendschappen, laat trouw hoog in het vaandel staan!
9. Goede gewoonten zijn ook besmettelijk. Leef in een kleine sociale gemeenschap die gezond gedrag stimuleren.

It can be easy to fall in love...but to stay in love for so long is magic ...
Pinterest

Deze regels zijn naar aanleiding van een onderzoek in de 'blue zones' op deze aarde. Gebieden waar mensen een lang, gezond en gelukkig leven hebben.
Doe er je voordeel mee!

Gisterenavond las ik nog een hoofdstukje en viel bemoedigd in slaap met nog één zinnetje in mijn hoofd:

'God beproefd je geloof, niet je gaven!'

Jozua krijgt de opdracht om rondjes te lopen om Jericho. Jozua, een generaal, hij wil vechten, hij wil een strategie uitstippelen, orders geven en overwinningen behalen. Maar Gods plan doet geen beroep op Jozua's vaardigheden, daagt hem niet uit op zijn ervaring of kwaliteiten en biedt hem geen perspectief op een eervolle triomf.
Maar: niets van dat alles maakt Jozua iets uit! Jozua wil gehoorzamen. God vraagt Jozua's vertrouwen en gaat voorbij aan zijn vaardigheden. Jozua was niet uit op eigen ambitie of gewin. Jozua wilde God!

Without Jesus, I am nothing! https://sphotos-b.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/q71/971021_566962400006707_2009969186_n.jpg
Pinterest

Er staat nog veel meer, wat ik zou willen delen, soms wil ik hele hoofdstukken en boeken overtypen, maar dat kan niet. Ik sluit af met het hartelijk aanbevelen van dit boekje. Als je het ergens ziet of tegenkomt, leen het of koop het! Aan het eind van elk hoofdstukje staat een vraag en een gebed.

Vooruit, nog één citaat:
'God staat niet aan onze kant, noch aan de kant van onze tegenstander. De vraag is verkeerd ingestoken. Het gaat er niet om aan wiens kant God staat, het gaat erom of wij aan Gods kant staan. God laat zich niet in onze oorlogen of strijdvragen meesleuren. Hij verlaagt zich niet tot ons gekonkel. Hij wil ons opheffen tot Zijn strijdtoneel. En daar draait het niet om de kracht van legers en de aantallen manschappen, noch om de hoeveelheden geld of de menselijke mogelijkheden. Wanneer wij aansluiten bij God, is onze bereidheid tot onvoorwaardelijke overgave aan Zijn wil het enige dat telt.'

Be as a little child when trusting his guidance Knowing it is his love that watches over you.
Pinterest

Geen opmerkingen:

Een reactie posten