zondag 13 september 2015

´Binnen geroepen´ Henri Nouwen


Het is me weer niet gelukt om maar met één boek tegelijk bezig te zijn. Toch heb ik er wel een soort van systeempje ingebracht. Overdag lees ik alleen het boek dat beneden ligt en ´s avonds het boek of de boeken die boven liggen. En zo probeer ik ook een beetje invloed uit te oefenen op wat ik net voor het slapen binnen krijg. ´Binnen geroepen´ is zo´n boek dat je goed kunt lezen in bed.

.
Pinterest

Als iemand er goed in is om niet naar zichzelf te luisteren, maar tegen zichzelf te praten, dan is het Henri Nouwen! Elk hoofdstuk is een stukje wat hij tegen zichzelf zegt. Tegelijk zijn het onderwerpen waar iedereen zich wel min of meer in kan herkennen. Dat maakt dat je beseft dat je niet enige bent die kan worstelen met onzekerheid en angst. De gedachte die door het hele boekje heenloopt als een rode draad is dat God je diep bemind en zal geven wat je nodig hebt! Een heel mooie gedachte vind ik!

Pinterest

Een citaat waarin ik mezelf herken. In de loop der jaren leer ik het steeds beter. Dit is een prettig stukje met een mooi voorbeeld om het weer eens scherp voor ogen te hebben:
'Je moet voor jezelf helder maken wie je toegang wilt geven tot je innerlijk leven en wanneer. Jarenlang heb je anderen bij je in en uit laten lopen al naar gelang zij dat wensten en nodig hadden. Op die manier was je niet langer baas in eigen huis, en je voelde je in toenemende mate gebruikt. En daardoor werd je gauw moe, geïrriteerd, boos en lichtgeraakt.
Stel je een middeleeuws kasteel voor, met een slotgracht. Je kunt alleen via de ophaalbrug het kasteel binnen. De kasteelheer moet kunnen beslissen wanneer de brug opgehaald en neergelaten wordt. Als hij dat niet kan, wordt hij mogelijk het slachtoffer van vijanden, vreemde snoeshanen en zwervers. Hij blijft zich onveilig voelen in zijn eigen kasteel.
Het is belangrijk voor je om je ophaalbrug onder controle te houden. Je moet van tijd tot tijd je brug ophalen en de gelegenheid hebben om alleen te zijn of alleen met mensen die je na staan. Laat het nooit zover komen dat je publiek domein wordt, waar iedereen naar believen in en uit kan lopen. Je denkt misschien dat je edelmoedig bent als je iedereen maar laat komen en gaan. Het kost je evenwel je ziel, dat zul je spoedig merken.
Als je zelf de beschikking houdt over je ophaalbrug, zul je nieuwe vreugde en vrede in je hart vinden, en in staat zijn die met anderen te delen.'
Ophaalbrug Zoetermeer by hansdjong, via Flickr 
Pinterest


Geen opmerkingen:

Een reactie posten