dinsdag 22 september 2015

´Christenen ontmoeten moslims´ van Ds. H. Veldhuizen


Heel even was ik bang dat het erg droge kost zou zijn en moeilijk doorheen te komen. Maar dat blijkt, al lezend, ongegrond. De schrijver schrijft op een manier die prettig doorleest.
Ik ben zo´n angsthaas, dat ik in staat ben een waar ´islamofobie´ te ontwikkelen! Alles wat ik hoor over IS komt diep binnen en het kost me niet zoveel moeite om mezelf in te leven in een bepaalde situatie. Als je in die zin een beetje op mij lijkt, wil ik je dit boekje van harte aanbevelen! 
Natuurlijk is het zo dat we de islam en de macht die daar achter zit niet moeten onderschatten, maar zo zegt de schrijver, laten we het ook niet overschatten! Het helpt me alles weer een beetje te relativeren. 
´De ruim 50 procent seculieren in ons land maken meer kapot dan de 5 procent moslims.´
Er staat een heleboel in de Koran wat ik niet wist. Bv. dat Jezus zo ontzettend hoog geacht wordt; de wonderen van Jezus zijn de enige wonderen die in de Koran genoemd worden en er wordt meer over Jezus gezegd dan over Mohammed! En Maria is de enige vrouw waar de Koran over spreekt.
Ik vind het heel bijzonder. Maar laat ik het niet mooier maken dan het is. Jezus wordt niet beleden als de Zoon van God en ook is Hij niet aan het kruis gestorven. En dit is nu juist waar het om! In een later hoofdstuk gaat de schrijver in op de dwaalleer die is ontstaan door te zeggen dat moslims en christenen één en dezelfde god hebben. Het boek is er heel duidelijk over dat dit niet het geval is.

Verder gaat de schrijver in op de 5 zuilen van de Islam en de vrouw in de Islam en de Jihad. Heel wat normen en waarden zijn niet per definitie van de islam, maar komen al uit veel oudere gebruiken in bepaalde culturen. De schrijver kan niet genoeg benadrukken dat er niet alleen maar verschillen, maar ook veel overeenkomsten zijn tussen het leven dat verreweg de meeste moslims en christenen willen leven. En daarmee, dat we respect kunnen tonen en op een goede manier met elkaar om kunnen gaan, wat gelukkig ook wel gebeurt.

Het laatste hoofdstuk gaat over hoe de Bijbel ons oproept om met vreemdelingen om te gaan. Je ziet dan dat het omgaan met de ´vreemdeling, de weduwe en de wees´ (altijd in deze volgorde) heel belangrijke thema's zijn, zowel in het oude als het nieuwe testament.
Als gelovige moeten we ons ervan bewust zijn, dat ook wij hier vreemdeling zijn op aarde en ons thuis bij God is.

Maar die laatste zin komt niet uit het boekje, maar kregen we zondag mee in de preek!:)

Mismatched chairs dining room. Thinking I want this in the formal dining room when I move.:4 opmerkingen:

 1. Er zijn minder overeenkomsten tussen christenen en moslims dan dit boekje je wil doen geloven. In de Koran staan zeer kwalijke dingen.Jammer dat ik je van 'wolkje' moet afhalen. Verdiep je er maar eens in, je kunt het zo googlen en dan kom je op betrouwbare sites.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mag ik je vragen wat 'wolkje' is?
   Ik ben me er van bewust dat dit een van de vele meningen en gezichtspunten is tussen de velen die er zijn. Dit boekje heeft vooral de insteek hoe we met onze naasten (in dit geval moslims) om moeten gaan vanuit Bijbels perspectief. Ik denk dat dat belangrijk is en dat dat ook overeind blijft staan, hoeveel verschillen er ook zijn.

   Verwijderen
 2. Ik heb contact met iemand die moslim is. Hij voerde gebruikte de islam-gedachtes over Jezus om dichter bij mij te komen. Dat was heel leerzaam. Toch wilde hij me heel graag bekeren tot de Islam ;-)

  Ik heb me laten zeggen dat er in de koran geen verzen staan over het liefhebben van je naaste, als diegenen geen aanhanger is van de Islam.

  Jouw boekreview vind ik echt mooi. Ook je laatste zin!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben blij dat je wat aan het boekje hebt gehad. Ik denk dat wij als Christenen eens meer naar Jezus voorbeeld moeten kijken hoe we om moeten gaan met onze naaste. En minder moeten vrezen voor andere geloven om ons heen. In de bijbel staat 365 keer vrees niet/heb geen angst. Wat zou Jezus doen? is wat ik mij afvraag. We hebben raak vlakken met de moslims/koran. klopt. Ik ben ook van mening dat we veel van deze mensen kunnen leren. Zij schamen zich niet voor hun geloof, houden hun Gods woord vast en leven er naar. Wie weet zouden wij als Christenen dat ook eens moeten doen. Bid, vast, en heb vertrouwen in de Koning der Koningen. Blijf alert, en blijf vooral Dichtbij je Maker.

  BeantwoordenVerwijderen