zaterdag 5 maart 2016

'Barones van Stippeltje' van Marieke van Hooff & Marieke van Ditshuizen

Een echt voorleesboek, dat je niet zomaar in een keer uitleest:


Ik zie nu pas dat er een cd bij hoort te zitten, maar bij het bibliotheek exemplaar ontbrak deze.

Het verhaal gaat over barones van Stippeltje, die al jaren in haar kasteeltje woont, maar zich niet bekommerde om haar financiën. Totdat Mr. Hapsie in beeld komt en haar uit het kasteel zet. Inmiddels komt Harrie het leven van de barones binnen en veranderd haar kijk op het leven compleet. Was zij eerst zeer gehecht aan haar kasteel en al haar bezittingen, uiteindelijk weet ze wat haar echt gelukkig maakt en dat is de vriendschap met Harrie en het eenvoudige, maar gezellige leven wat ze met hem leidt. Ze slapen in een tentje in het park en beleven van alles. Van Mr. Hapsie zijn ze nog niet af. Het is een onrechtvaardige man, die iedereen omkoopt om alles naar zijn hand te zetten. Hij wil het park met de bijzondere standbeelden vernietigen en appartementen neerzetten. Maar Harrie en de barones steken daar een stokje voor en natuurlijk is het even spannend, maar blijft het park behouden en wordt Mr. Hapsie achter slot en grendel gezet.
Maar er is één groot thema wat tot op het laatst standhoudt in het boek en dat vind ik het leuke van dit boek. Harrie en de barones blijken een grote schat in de vorm van een boek steeds dichtbij zich te hebben en ze krijgen de kans om het kasteel er weer mee terug te kopen. Maar ze kiezen ervoor het boek te houden en hun eenvoudige, gelukkige leven voort te zetten.


De tekeningen zijn heel mooi en leuk en zetten een goede sfeer neer.
De aan- en soms afwezigheid van Zwabber de hond en Fiefje de kip maakt het voor de kinderen nog leuker dan het is.

Minpunt: De standbeelden in het park zijn allemaal leuk, alleen jammer van 'de spoken' en dat juist dat beeld het meest geliefd is door de hoofdpersonen. Het is echter niet zo overheersend dat je er niet omheen kunt, je kunt het tijdens het voorlezen makkelijk weglaten.

Het boek was misschien nog een beetje moeilijk voor mijn 4-jarige dochter, een 5 of 6 jarige zal het nog beter begrijpen en er wellicht nog meer plezier aan beleven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten