dinsdag 23 februari 2016

'Wandelen & genieten met God' van Paulien Vervoorn


In dit mooie boekje, in handig formaat om mee te nemen, vind je 12 uitwerkingen om meer van een wandeling te maken, dan alleen maar een frisse neus op te halen.
Deze twaalf wandelingen zijn onderverdeeld in drie categoriën:
 1. Wandelen & God
 2. Wandelen & jij
 3. Wandelen & vriendinnen
Ook deze drie onderdelen worden in een apart hoofdstuk verder uitgediept.

Al met al een behoorlijke uitnodiging om het huis even te laten wat het is en lekker de buitenlucht in te gaan. Per wandeling staan tal van opdrachten en manieren om stil te staan bij wat je ziet en beleefd. Een hele wandeling zal ik misschien niet zo gauw maken met alle daarbij behorende opdrachten, maar je kunt ook heel goed één of twee opdrachten eruit halen die je aanspreken en daarmee aan de slag gaan.

Een voorbeeld van een opdracht is deze:
Horen zien & zwijgen
Wat hoor, zie, voel, proef of ruik je dat je herinnert aan Gods aanwezigheid in je leven? Denk bijvoorbeeld aan de wind door je haren die je herinnert aan de aanwezigheid van de Geest, de regen als teken van zegen, een boom die jou stil laat staan bij het geworteld zijn in de liefde, etc. Maak een foto van iets dat je waarneemt, zodat je hier thuis aan herinnerd wordt.

Er staan ook ontzettend veel tips in, zoals deze:
 • Leer een tekst uit je hoofd tijdens het wandelen die je helpt om afstand te nemen van je zorgen.
 • Neem tekenpapier of schildermateriaal mee en creëer in de natuur een blijvend resultaat van een metafoor die jou aanspreekt.
 • Zoek voorwerpen uit de natuur die symbool staan voor jouw weg met God.
sunlight:

In bijna elke wandeling staan ook weetjes:
Wist je dat je een verminderd risico loopt als je 10.000 stappen op een dag zet? Als je als doel hebt om blijvend gewicht te verliezen, wordt zelfs 12.000-15.000 stappen aangeraden!
Voor die 10.000 stappen kun je een app op je telefoon downloaden, die bijhoudt hoeveel stappen je zet. Handig, dan hoef je ze zelf niet te tellen! (tip van mij, niet uit het boekj:)

Aan het eind van elke wandeling staat er ook een idee om wat je buiten hebt ontdekt, binnen een plek te geven. 
Ben je niet in de gelegenheid om naar buiten te gaan om de stilte op te zoeken? Zorg in je eigen huis voor een vaste plek waar je tot rust komt en kies ervoor om herinnerd te worden aan zijn aanwezigheid. Denk erover na hoe je ook binnen je zintuigen kunt inschakelen door bijvoorbeeld muziek, een foto, een deken over je heen als teken van zijn bescherming, honing of wierook. Kijk door het raam naar de wolken en adem in & adem uit...
 :

 Kortom, een boekje met heel veel creatieve ideeën en uitdagingen om je goede voornemens om meer buiten te zijn of meer te bewegen vorm te gaan geven! Deze winter heb ik als thema gekozen: 'Wandelen met Jezus', dat is een mooi thema, maar best wel eens lastig om heel praktisch mee aan de slag te gaan, als je gedachten tijdens een wandeling alle kanten op gaan. Ik kan dan een mooie opdracht uit dit boekje halen en ermee aan de slag gaan.

 :
2 opmerkingen:

 1. Inderdaad een leuk boek dit, ik heb hem vorig jaar ook gelezen. Heel praktisch ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk en mooi boek lijkt mij. Kost wel veel tijd om wat je buiten hebt ontdekt, binnen een plek te geven. Ik hou van wandelen en foto's maken.

  Dank je wel voor het idee van die stappenteller

  BeantwoordenVerwijderen