donderdag 10 september 2015

'De navolging van Christus' van Thomas A Kempis


Je bezighouden met moeilijke, diepzinnige woorden en teksten maakt je niet opeens tot een goed mens:
een goed leven leiden, dat is waar het om gaat. Dáár is God blij mee. Wat schiet je nu op met precies te weten wat 'berouw' betekent en de defenitie daarvan heel goed te kunnen omschrijven, terwijl je geen berouw kunt vóelen?
Al ken je de hele Bijbel en de uitspraken van alle geleerde mensen uit je hoofd, je hebt er niets aan als je de liefde niet kent: De liefde voor God en jezelf en de hele wereld en Gods goedheid voor jou.

De hoogste wijsheid is:
Afzien van datgene wat je van God afhoudt en verlangen naar een leven zoals God het heeft bedoeld.

Onthoud de volgende woorden:
Het oog wil altijd meer zien, en het oor wil altijd meer horen (Prediker 1: 8). Dat houdt nooit op. Probeer je daarom niet te laten afleiden door alles wat je ziet of hoort, maar richt je op wat je niet kunt zien en niet kunt horen.
Want zij die uit zijn op snelle bevrediging van hun begeerten, blijven onder de maat en riskeren Gods goedheid niet te kunnen ontvangen.

Waar ben jij?
Die vraag wil ik niet stellen als plicht, maar als een uitnodiging - een uitnodiging tot de diepe vreugde waarvoor we zijn geschapen, een vreugde die de liefdevolle Schepper niet voor Zichzelf wil houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten