donderdag 25 augustus 2016

Studies van Beth Moore

Op zijn 6de speelde Wolfgang Amadeus Mozart, de Oostenrijkse  componist uit de 18de eeuw, al uitstekend klavecimbel, viool en orgel, en had hij vijf werken gecomponeerd die zelfs tegenwoordig nog veel uitgevoerd worden. Toen hij 14 was, kreeg hij de opdracht zijn eerste echte opera te schrijven, waarmee hij zijn toch al geweldige reputatie versterkte. Zelden was een leven zo veelbelovend, zelden was iemands toekomst zo zeker. Maar Mozart leed onder een innerlijke onrust die niet alleen zijn leven verkortte, maar ook de kwaliteit van zijn leven aantastte. Hij stierf armlastig op de leeftijd van 34, en werd in een ongemarkeerd graf begraven, waarbij slechts een paar vrienden aanwezig waren. Hij heeft nooit gevonden waar hij tussen al die muzieknoten naar zocht: Vrede. Hij was een van die vele miljoenen die lang zo beroemd niet zijn en nooit grip gekregen hebben op wat dit leven draaglijk maakt.
Beth Moore in 'Boven jezelf uit'.
Toen ik dit las, begreep ik dat vrede in je hart helemaal niet zo vanzelfsprekend is en dat veel mensen in deze wereld deze vrede ook helemaal niet kennen.

Boven jezelf uit

'Boven jezelf uit' is een studie van 10 weken, die gaat over de vrucht van de Geest en een leven dat daardoor geleid wordt. Zoals ik gisteren al zei ben ik deze week met de laatste week bezig. Het was heerlijk om hier in de zomervakantie ook mee bezig te zijn! Er hoort ook nog een handleiding met toegangscode tot 11 toespraken van Beth, voor het begin van elke week. Deze had ik niet, maar zonder is dit werkboek ook goed te doen. Ik mocht dit werkboek van een vriendin lenen.

Een andere studie deed ik al eerder: 'God vertrouwen op Zijn Woord'. Hier had ik wel de dvd's bij. God heeft deze studie echt gebruikt om me meer bewust te maken en aan te moedigen om Zijn Woord te geloven en daarom ook toe te passen in mijn leven. Dat was in een periode waarin ik erg bang was, hard nodig en dat werd uiteindelijk ook een keerpunt.

God op zijn woord vertrouwen

Deze twee studies heb ik alleen gedaan. Maar binnenkort ga ik bij m'n vriendin de studie 'Leven in Vrijheid' volgen met nog een paar vrouwen. Ben heel benieuwd hoe dat gaat en heb er heel erg zin in!
Waarom ik deze studies zo fijn vind en ik denk velen met mij, is omdat je zelf echt de Bijbel gaat onderzoeken en 'schrift met schrift gaat vergelijken'. Je komt prachtige parels tegen als je net even wat dieper graaft!

Leven in vrijheid

Zijn jullie bekend met deze studies? En wat vonden jullie ervan? Deed je het alleen of met anderen? Met de dvd of zonder?
Zelfs onze voorganger haalde een citaat aan uit een van deze studies, dat vond ik wel mooi:)

maandag 22 augustus 2016

'Natural Gezinsagenda 2017' van Marcel Flier

Natural Gezinsagenda 2017 - Flier, Marcel

Als ik agenda's zie voor 2017 krijg ik al zin in een nieuw jaar! Deze gezinsagenda lijkt me erg praktisch en handig. Er zijn een paar leuke extra's die ik hier even opsom:
  • Er zit een plastic mapje bij, waar je bonnetjes in kunt bewaren, maar waar je natuurlijk ook een leuke foto in kunt doen of een mooie kaart.
  • Er zit een lineaal bij
  • Elke week een kleine ruimte voor notities.
  • Je kunt jouw bucketlist voor 2017 invullen!
  • Er is een bladzijde waar je leuke uitspraken of quotes kunt schrijven.
  • Naast je eigen agendablok, zijn er voor elke dag nog 3 kleinere blokken waarin je ook de agenda van je lief of van de kinderen kunt bijhouden. 
  • Elke week een mooie tekst om over na te denken of een Bijbelgedeelte wat je erbij kunt pakken.
  • Achterin vier mooie en leuke tekstkaartjes om op de achterkant een persoonlijke tekst op te schrijven en weg te geven of bij een cadeautje te stoppen.
  • Ruimte om adressen van mensen te schrijven
Wat ik fijn vind aan deze agenda:
  • Rustige opmaak met mooie pastelkleuren
  • Overzichtelijk
  • De maand januari 2018 staat er ook helemaal in
Vooral die bucketlist vind ik leuk! Wat zou ik willen voor het nieuwe jaar? Hoeveel boeken wil ik lezen? Hoeveel kilometers wil ik rennen? Waar wil ik naar toe? Welke doelen wil ik halen? Wat wil ik zien? 

I started this when I was younger but quit after a few years plus I didn't try very hard. Would love to do it again:

Al is het nog wat vroeg en heeft het ook wel wat om bij de dag te leven, mocht je toch nadenken over volgend jaar...heb ik je alvast een goede tip gegeven!

En dan nu...
De uitslag van de Give Away! Er waren vier namen, ik schreef ze op een briefje, hield ze in mijn hand en mijn dochter mocht de kaartjes pakken. De laatste zou de winnaar zijn. En dat is:
Kim Smith
Gefeliciteerd Kim! Stuur me even via een pb'tje op facebook je adres, dan stuur ik ze deze week naar je toe!

maandag 15 augustus 2016

Give Away! 'Het antwoordenboek voor kids deel 1 & 2' van Ken Ham en Cindy Malott

Antwoordenboek voor kids deel 1    Antwoordenboek voor kids deel 2

Twee kleine, mooie boekjes vol met vragen van kinderen. Sommige vragen laten je glimlachen en soms ben je zelf ook nieuwsgierig naar het antwoord. Soms dacht ik er net even anders over. Een kleine greep uit de vragen die gesteld worden:
  • Hadden Adam en Eva ook een navel?
  • Hadden bijen al angels voordat Adam en Eva zondigden?
  • Als God de aarde ongeveer 6000 jaar geleden geschreven heeft, waarom staan de sterren dan miljoenen lichtjaren ver weg?
  • Moest Noach uitrekenen hoeveel voedsel hij moest meenemen, of vertelde God hem dat?
  • Waren er na de zondvloed nog gebouwen over?
  • Waarom vertelt de Bijbel ons niets over de ijstijd?
Bij elke vraag staat de naam van het kind die hem stelde met daarbij de leeftijd. Bij elk antwoord vind je het Bijbelgedeelte wat erbij gelezen kan worden, ter ondersteuning van de antwoorden. De boekjes staan vol met foto's van kinderen, maar ook van de schepping.


Nu ben ik natuurlijk geen kind meer en heb daarom m'n dochter van 12 gevraagd ook de boekjes te lezen. Ze heeft dat gedaan en zegt daarover: 
Aan het begin dacht ik dat het niet zo leuk voor mij zou zijn, omdat de vragen die ze stellen, daar denk ik eigenlijk niet over na. En sommige antwoorden lijken geschreven voor jongere kinderen. Toen ik verder ging lezen werd het wel leuker, omdat ik wel iets meer te weten kwam.
De boekjes zijn voor €7,95 per stuk te koop en uitgegeven door Grace Publishing House.
Omdat het nog minstens 2 jaar duurt voordat onze jongste hier interesse voor gaat hebben, ga ik deze boekjes weggeven. Wil je ze hebben, hoef je alleen een reactie onder deze blog te plaatsen of een reactie op de link op m'n facebookpagina. Maandag 22 augustus maak ik bekend wie de boekjes krijgt!

zaterdag 13 augustus 2016

'Hoe mijn geloof de kerk overleefde' van Philip Yancey


Dit boek is uit... wat jammer! Het is misschien een boek voor mensen die negatieve ervaringen met de kerk hebben, wat de schrijver Philip Yancey zelf ook heeft. Maar ook voor mensen die deze ervaringen niet zozeer hebben, kan het een heel verfrissend boek zijn. Ook in dit boek spreekt de eerlijkheid over eigen worstelingen en geloofsvragen van de schrijver me heel erg aan. Wat me ook elke keer weer raakt is het Evangelie dat door de bladzijden heen schittert. Een mooi voorbeeld hiervan is het volgende citaat:
'Ik heb gemerkt dat christenen geneigd zijn erg boos te worden op mensen die anders zondigen dan zij,' zei een man tegen mij, een man die aan het hoofd staat van een organisatie die zich inzet voor mensen met AIDS. Precies datzelfde patroon is mij ook opgevallen. Nadat ik in een boek had geschreven over mijn vriendschap met Mel White, een voormalige ghostwriter voor beroemde christenen die nu een prominente homoactivist is, kreeg ik een aantal brieven waarin ik werd veroordeeld vanwege het aanhouden van die vriendschap. 'Hoe kunt u in vredesnaam met zo'n zondaar bevriend blijven?' wilden de briefschrijvers weten. Ik heb goed over die vraag nagedacht en een aantal antwoorden bedacht, waarvan ik denk dat die bijbels zijn. Het bondigste antwoord is echter de tegenvraag: 'Hoe kan Mel White in vredesnaam bevriend blijven met een zondaar als ik?' De enige hoop voor een ieder van ons, ongeacht onze privé-zonden, is een genadeloos vertrouwen op een God die op onverklaarbare wijze zondaren liefheeft, en daar horen ook de mensen bij die anders zondigen dan wij.
Wat Yancey in dit boek heeft gedaan is mensen beschrijven die een belangrijke rol hebben gespeeld in het behouden van zijn geloof in en hem gestimuleerd hebben te wandelen met God, ondanks de negatieve invloed die de kerk op hem uitoefende. 13 hoofdstukken gaan over 13 mensen zoals
  • Martin Luther King Jr
  • G.K. Chesterton
  • Dr. Paul Brand
  • Mahatma Gandhi
  • Annie Dillard
  • Frederick Buechner
  • Henri Nouwen
Al deze personen waren ook schrijvers. Wat ik mooi vind is dat er een paar prachtige citaten van al die schrijvers is opgenomen. Het gebeurde een paar keer dat ik naar m'n bibliotheek app ging om te kijken of er boeken van de schrijver van dat hoofdstuk aanwezig waren. Een paar citaten deelde ik op mijn facebookpagina 'Mooie Quotes'. Voor degene die daar niet komen ook hier het citaat van Frederick Buechner:
Als jij me verteld dat christelijke toewijding iets is wat je eens en voorgoed is overkomen als een soort geestelijke plastische chirurgie, dan zeg ik, ga nou gauw, ga nou toch gauw, of je probeert jezelf voor de gek te houden of je bent bezig mij zand in de ogen te strooien. Elke ochtend zou je in je bed wakker moeten worden en jezelf afvragen: 'Kan ik het vandaag allemaal weer geloven?' Nee, wat nog beter is, wacht met die vraag tot je The New York Times hebt gelezen, totdat je je dagelijkse portie van gebrokenheid en corruptie van deze wereld, die altijd vlak naast je Bijbel hoort te liggen, hebt bestudeerd. Vraag jezelf daarna af of je die bewuste dag nog weer in het Evangelie van Jezus Christus kan geloven. Is het antwoord Ja, dan weet je waarschijnlijk niet wat geloven betekent. Minstens vijf van de tien keer zou het antwoord Nee moeten zijn, omdat Nee net zo belangrijk, en misschien nog wel belangrijker dan Ja is. Het antwoord Nee bewijst dat je menselijk bent voor het geval je daar ooit aan mocht twijfelen. En als dan op een ochtend het antwoord werkelijk Ja blijkt te zijn, zou het een Ja moeten zijn barstensvol schuldbelijdenis en tranen en... bulderend gelach.
Het lezen van dit boek deed me wat. Het heeft me inzicht gegeven in het verleden van kerken en christenen en ik besef dat dat allemaal niet altijd zo heel rooskleurig is geweest. Ook de rassenhaat tussen licht en donker gekleurde mensen wordt vanuit Philips eigen jeugd beschreven en ik heb nog niet eerder gelezen wat voor bizarre vormen dat heeft aangenomen...ook door mensen uit de kerk, soms zelfs door onwetendheid omdat het met de paplepel werd ingegoten. Gelukkig las ik ook van Gods genade die harten zacht maakt en vult met liefde voor alle mensen!

Nogmaals...echt jammer dat het boek uit is! Het is als een goede preek die je vast wil houden. Belangrijker is echter dat de vernieuwde liefde voor God én voor mensen en voor Zijn gemeente in mijn hart zal blijven. De liefde van Christus!

Psalm 17:14 But as for me, I will always have hope. I love this verse and the way it looks here!!:  




dinsdag 2 augustus 2016

'Bidden' van Tim Keller

The best thing ever!:

Voor het eerst ging ik dit jaar een dagje naar 'Opwekking' in Biddinghuizen. Een aardig poosje bracht ik door in de tent waar je boeken e.d. kon kopen. En daarvan een aardig poosje heb ik met dit boek in mijn handen gestaan. Uiteindelijk heb ik 'm niet gekocht in de hoop het misschien bij iemand in de kast te zien staan en het te mogen lenen. En daar was het moment drie weken geleden, dat ik de planten bij iemand water gaf omdat ze op vakantie zijn en het boek in de boekenkast zag staan. Na het eerste hoofdstuk daar gelezen te hebben om te kijken of ik het wel echt wat vond, nam ik het mee naar huis en besloot het snel uit te lezen, er even flink in door te bijten.

Bidden

De eerste twee hoofdstukken van dit boek las ik erg graag. Daarin laat Keller zijn eigen worsteling met gebed zien, ook verteld hij hoe hij en zijn vrouw na jaren huwelijk pas zover kwamen dat ze samen gingen bidden. Na die twee hoofdstukken wordt het minder persoonlijk en dat vond ik wel jammer, maar wat hij vervolgens aanreikt aan kostbaarheden van wat christenen uit het verleden over gebed schreven en leerden, heb ik met grote interesse gelezen. Daarnaast worden er heel veel vormen van gebed onder de loep genomen. Wat er voor mijzelf uitspringt is het gebed naar aanleiding van wat je uit de Bijbel gelezen hebt. Luther zegt hierover:
Ik maak van elk gebod een viervoudig gedraaide krans, namelijk zo: Ik neem elk gebod in de eerste plaats als een leer aan, zoals het op zichzelf beschouwd is, en overdenk wat onze Heere God daarin zo ernstig van mij eist. In de tweede plaats maak ik er een dankzegging van, ten derde een biecht en ten vierde een gebed.'
'Dat maakt van elke Bijbeltekst een 'leerboekje, een gezangenboekje, een biechtboekje en een gebedenboekje'' voegt Tim Keller eraan toe.

Aan het 'Onze Vader' wordt veel aandacht besteed, ook weer met wat anderen er in vroegere tijden over geschreven hebben. Het is goed om dit gebed te gebruiken en van elke zin je eigen woorden van gebed te maken. Dat heb ik nu een paar keer gedaan en het verbaast me dat het toch elke keer weer een ander gebed wordt. Ik denk dat er eindeloos op gevarieerd kan worden!

Een hoofdstuk gaat over het belijden van schuld. Dat vond ik ook een inspirerend hoofdstuk. De hoofdgedachte die ik eruit haalde, was dat je niet alleen de zonde belijd, waarvan je weet dat je ze gedaan, gedacht of gezegd hebt, maar dat je het Woord van God ook gebruikt om een zonde te ontdekken waarvan je niet in de gaten had dat je je daarmee bezig hield. Dit hoofdstuk staat vol met tips en voorbeelden hoe je dit in je (gebeds)leven kunt aanpakken. Een mooi citaat uit dit hoofdstuk:
Alleen tegen de achtergrond van het O.T. en het enorme mysterie van hoe God zich aan zijn verbond met ons heeft kunnen houden, kunnen we inzien hoezeer genade een gratis geschenk is dat tegelijk oneindig veel gekost heeft. Het betekent dat geen enkele zonde voor ons nog tot veroordeling kan leiden, vanwege Christus' onvoorstelbare grote offer. Het betekent ook dat voor God zonde zo ernstig en kwetsend is dat Jezus moest sterven. We moeten beide aspecten van Gods genade erkennen, anders maken we een van de twee kardinale vergissingen. Of we gaan denken dat het voor God gemakkelijk is om te vergeven, of we gaan eraan twijfelen of we wel werkelijk en helemaal vergeven zijn.

Young Boys Praying At Wailing Wall In Jerusalem, Israel:  

Tot slot word er na alle aanbevelingen en vormen en tips nadrukkelijk gezegd dat je je niet helemaal vast moet pinnen op de een of andere vorm van gebed. Maar dat je er vrij mee om moet gaan, zoals het bij jou past en zoals de Heilige Geest je leidt. Door het hele boek schittert de ontmoeting met God die we kunnen hebben, daar gaat het uiteindelijk om bij gebed!

Achterin het boek staat een lijst met aanbevolen boeken over gebed en ook nog 60 pagina's met 'noten'.

In het eerste hoofdstuk citeert hij  O'Connor als zij de vraag stelt: 'Kan niemand me dan leren bidden?'
Tim Keller is er van overtuigd dat miljoenen mensen vandaag de dag deze zelfde vraag stellen. We beseffen dat bidden noodzakelijk is - maar hoé dan?!
Als je ook met deze vraag worstelt, is dit boek zeker een aanrader!
De dankbaarheid roept (...): 'Wat is God goed dat Hij dit geeft'. De aanbidding zegt: 'Wat voor Wezen moet dit zijn als dit nog maar een korte fonkeling vanuit de verte is!' Je gedachten vliegen langs de zonnestraal terug omhoog naar de zon.
(Citaat uit 'Bidden' van C.S.Lewis in 'Brieven aan Malcolm' over gebed)

<3: