woensdag 6 maart 2019

'Goede Vrijdag' van Tom Wright

Vandaag begint de lijdenstijd. Ik heb er een poosje terug een goed boek bij gepakt, al wist ik dat toen nog niet. Het diept helemaal uit wat er nou gebeurde op het moment dat Jezus aan het kruis stierf. Wat heeft het te maken met het Koninkrijk van God dat Jezus aankondigde tijdens zijn leven hier op aarde. Wanneer je Handelingen leest, lees je meer dan een keer dat de apostelen zeggen dat alles zo moest gebeuren 'volgens de Schriften'. De schrijver neemt je helemaal mee door die Schriften. En heb je er weleens over nagedacht waarom God het feest van Pesach uitgekozen heeft om deze gebeurtenis plaats te laten vinden? We leggen als christenen vaak de nadruk op vergeving van zonden door het bloed van Jezus (en gelukkig is dat een heerlijke waarheid, waar het boek ook niets aan af doet!) Maar als dat alleen het zou zijn, dan zou 'de Grote Verzoendag' toch ook wel in aanmerking komen voor de dag van Goede Vrijdag. De Schrijver neemt je mee in het verhaal van Pesach en het is zo mooi om te lezen wat God dan eigenlijk doet op het moment dat Jezus Zijn leven geeft, maar ook de drie dagen daarna en bij de opstanding.


Het is een dik boek en ik ben nog maar op de helft, maar tot zover is het absoluut een aanrader om te lezen. En in het bijzonder in deze tijd van het jaar.


Een citaat:
'In het hart van het hele verhaal vinden we geen toornende God die bloed wil zien en die zint op iemands dood. We vinden in plaats daarvan het beeld - dit woord gebruik ik bewust - van de verbondsgetrouwe God die de zonde in volle kracht op zichzelf laat neerkomen.'

1 opmerking: