donderdag 8 maart 2018

'Van kruis naar kroon' van Ron van der Spoel


Dit is een mooi studieboekje over vervolging en volharding. Het laat, zoals Ron van der Spoel dat wel vaker benadrukt, zien dat het niet gaat om 'de vervolgde kerk en wij', maar dat we één kerk zijn. Het is: Wij, de vervolgde kerk! Of we dat nu willen of niet. De studies nemen je mee van ver over de grenzen tot dichtbij je hart. Elke studie begint met een korte inleiding en behandeld dan een Bijbelgedeelte, waarin er per vers dieper op in gegaan wordt. In het boekje is veel ruimte voor notities, waarin je antwoorden, gebeden of gedachten kwijt kunt. Het is heel goed te gebruiken voor zelfstudie, maar zeker ook voor groepen. Tussen de gedeelten door kom je vragen tegen die je helpen nadenken om het Bijbelgedeelte, dat wat God tegen je zegt, toe te passen in je leven. Vragen zoals:
  • Zie je in de toekomst ook in ons land de strijd voor christenen verharden of zal het niet zo'n vaart lopen? Waarom wel/niet?
  • Hoe kunnen we elkaar bemoedigen om stand te houden in de strijd?
  • Wat raakt jou nog bij wat je om je heen ziet gebeuren? Waar zou je wel om kunnen huilen?
  • Geloof je echt dat het mogelijk is dat Nederland zich bekeert tot God? Bid je daar wel eens om?
Een mooi citaat:
Jezus bemoedigt de kleine en verzwakte huisgemeente van Filadelfia die maar weinig invloed heeft. Maar wat blijkt? Haar kracht zit niet in haar invloed, maar in de relatie met Jezus: de gemeente heeft Mijn woord in acht genomen en Mijn Naam niet verloochend. Daarin is deze kleine gemeente van grote betekenis. Want als Jezus in staat is de gesloten poort van het dodenrijk te openen (Openbaring 1:18), hoeveel te meer is Hij dan in staat deuren te openen voor de gemeente! Het zit dus niet in het aantal gelovigen, in de grootte van de gemeente, maar in hoe dicht je als gelovigen bij God leeft. Hij kan juist het kleine gebruiken om zijn macht te laten zien. Denk aan Gideon die met een paar honderd man moet optrekken tegen tienduizenden, maar met God de overwinning behaalt.

Dit boekje en ook de vele andere boeken die je kunt lezen over (ervaringen van) vervolging helpen me om te beseffen dat de kerk groter is dan de gemeente waar ik elke zondag kom. Het schept een band met broeders en zusters die ik niet persoonlijk ken, maar waar ik naar verlang hen te ontmoeten. En het laat me steeds weer opnieuw beseffen dat dit leven niet bedoeld is om een groter huis, een duurdere auto, een betere baan, succes, een slank lichaam, maar de liefde van Jezus na te jagen!  In het laatste krantje van de SDOK las ik het volgende, schokkende berichtje. De vraag 'Wat is je het meest bijgebleven in je betrokkenheid bij vervolging?' wordt hier beantwoord. Ik heb het stukje uitgeknipt en in m'n gebedsschrift geplakt, omdat ik het niet wil vergeten, omdat ik voor hen wil blijven bidden!


Wil je meer betrokken zijn bij de vervolgde kerk? Aanstaande zaterdag is er voor vrouwen een 'women tot women live' georganiseerd door OpenDoors. Het thema is: Gebroken en toch heel.
Klik op het plaatje voor meer informatie en aanmelden.Open Doors geeft ook 6 keer per jaar een magazine uit, waar je je gratis op kunt abonneren. En als je op de site kijkt, vind je nog veel meer manieren om betrokken te zijn. 

2 opmerkingen:

  1. O, dat lijkt me een mooi boekje! Ik heb wat andere deeltjes van deze serie. Ruilen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lijkt me een mooi boekje Lieneke! Leuk, om jouw blog gevonden te hebben. Ik hou ook erg van boeken :) en heb zelf ook een blog: zogodhetleidt.blogspot.com. Groetjes van Anja

    BeantwoordenVerwijderen