dinsdag 6 december 2016

'Backstage' van Kees Kraayenoord

Het is alweer een poosje geleden dat ik een boek zo snel uitlas. De bekende aanbiddingsleider Kees Kraayenoord neemt je mee naar zijn leven 'backstage', zijn leven achter het podium, wat er vaak veel minder mooi uit ziet dan op het podium. En dat is het ook echt, schokkend minder mooi! 

Backstage - Kraayenoord, Kees
Dit boek mocht ik recenseren van de uitgever Ark Media. Klik op het plaatje voor meer informatie

Een citaat:

Ik stond op een dag met een storm aan twijfels onder de douche, terwijl het warme water over m'n hoofd naar beneden stroomde. Mijn handen leunden tegen de muur. Mijn ogen waren neergeslagen naar de witte tegels. 
'Vader, ik kan dit helemaal niet, dat hele aanbidding-als-levensstijl-gedoe. Ik faal dagelijks! Ik geef er les over, maar zelf kan ik dat halleluja-gevoel maar niet vasthouden. Ik kan het proberen op te wekken, maar ik verlies het ook telkens weer.'
Toen had ik weer 's zo'n moment dat ik het idee had dat God, zo liefdevol, met me sprak.
'Lukt het je niet?'
'Nee, Vader, ik ben een mislukkeling. Ik maak er een potje van.'
'Hoe voel je je nu?'
'Beroerd, leeg, teleurgesteld in mezelf.'
'Goed zo.'
'Goed zo?'
'Ja, en nu wil Ik dat je al je leegte, je falen en al je teleurstelling in jezelf aan Mij geeft. Je mag Mij ontmoeten in je gebrokenheid. Want dát is een levensstijl van aanbidding.'
Op dat moment voelde ik me zo opgelucht. God bevrijdde me. De druk die ik mezelf al die tijd had opgelegd om een succesvolle aanbidder te zijn die altijd Gods tegenwoordigheid ervaart, die druk nam God van me weg. Mijn levensstijl van aanbidding betekende niet dat ik een superchristen hoe te zijn, maar dat ik mijn lof en leegte, mijn succes en falen, mijn angst en aanbidding met Hem zou durven delen. En terwijl het warme water over m'n hoofd en rug stroomde, waste God me schoon van schuld en zelfverwijt.

Julia Delgado - Dandelion Blue Crystal:

Kees beschrijft zijn hele leven als een leven van vallen en opstaan, Jezus' liefde tegemoet. 
Misschien geeft het lezers een opgelucht gevoel. Aanbiddingsleiders zijn namelijk ook maar gewoon mensen, gebroken mensen, allemaal onderweg!
Misschien roept het lezen van dit boek wel weerstand op. Het is niet zo mooi als het allemaal lijkt! Waarom doen ze alsof het allemaal zo geweldig is op het podium? Waarom niet wat meer van echte leven daarachter laten zien?

Perfectly timed photo:

Mij deed het wel wat. Zelf voel ik soms ook die spanning als ik eens in de maand de 'worship' leidt, zoals ze het bij ons noemen. Om de een of andere vage reden zijn er mensen die tegen je op gaan zien en dat is knap vervelend. Want je bent niet iemand die 'het' al heeft... Hooguit ben je iemand die ernaar 'jaagt'. Ook het 'dit kan ik helemaal niet' komt me griezelig bekend voor, ik heb me door menig paniekaanval heen moeten slaan. Je hoopt en verlangd dat Gods aanwezigheid voelbaar is en Zijn Geest aan het werk is... maar je kunt dat niet plannen, regelen of maken. En als dat er dan is, maakt dat jou dan een geweldige aanbiddingsleider? Diep in je hart weet je dat het antwoord 'nee, nee en nog eens nee' is. 

.:

Na het lezen van dit boek weet je dat wat Kees allemaal bereikt heeft als rondreizend worshipleider, niet zo heel veel met Kees te maken heeft, maar des te meer met de God van Kees, die hem heeft geroepen om mensen in Gods aanwezigheid te brengen. Als God Kees daar voor wil gebruiken, dan kan Kees daar veel op tegen hebben en er soms een puinhoop van maken, maar dat houdt God (Goddank!) allemaal niet tegen! 
Ik ga hier niets over die puinhopen vertellen, dan moet je het boek zelf maar lezen😏

Nog een ding wat me diep raakte, was dat hij op een gegeven moment, overal mee is gestopt om alleen dat ene wat God van hem vraagt te doen. Daar was moed voor nodig, zeker omdat er meer mensen bij betrokken waren. Dat is leven door geloof.

Hoewel Kees zichzelf niet als schrijver ziet, leest het makkelijk weg door de ernst, maar ook door de humor die erin ligt. Dat maakte dat ik dit boek las met een lach en een traan en waardoor ik zeg: je zou dit boek ook eens moeten lezen!

Een lied als hieronder luister ik wel echt anders dan voordat ik dit boek las. 

2 opmerkingen:

 1. Wow Lieneke wat mooi heb je het boek mogen rescenseren? Ik heb een zaterdag les van hem gehad over aanbidding indrukwekkend!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik mocht het inderdaad recenseren, ik heb nog even toegevoegd onder het plaatje van het boek.
   Dank voor je reactie! Ik kan me voorstellen dat het een mooie dag was!

   Verwijderen