vrijdag 1 april 2016

'Bevrijd om te leven' van Jan Vermeer

Jan Vermeer heeft al meerdere boeken op zijn naam staan. Zoals: 'Kameraad Zhang', 'Vermist in Noord-Korea', 'Waarom vervolg je Mij?'. Als medewerker van Open Doors heeft hij veel ervaring opgedaan met onze broers en zussen die vervolgd worden om hun liefde voor Jezus. Ik kan me voorstellen dat het je hart en leven veranderd als je van dichtbij geconfronteerd wordt met de rauwe werkelijkheid van vervolging en onrecht. Het boekje 'Bevrijd om te leven' is door Ark Media in samenwerking met organisatie IJM (International Justice Mission) uitgegeven.
Jan Vermeer vind het erg belangrijk om een band op te bouwen met zijn lezers, dat heb ik nog niet zo vaak bij schrijvers gezien. Zo kun je lid worden van de 'Jan Vermeer Schrijversgroep' en het boek 'Kameraan Zhang' gratis downloaden. En als ik toch bezig ben, lees deze indrukwekkende blog eens van hem!

Bevrijd om te leven - Dagboek - Vermeer, Jan

Jan heeft 40 overdenkingen geschreven. 20 over de bevrijding van het volk Israël uit Egypte en 20 over de laatste week van Jezus voor Zijn dood. Elk stukje wordt afgesloten met een gebeds/dankpunt. Daarnaast zijn er verhalen geschreven over/door mensen die zich inzetten om anderen vrijheid te geven en mensen die uit moderne slavernij werden bevrijd.

Uiteraard is dit boek zeer geschikt voor de 40-dagen voor Pasen. Maar evengoed is het heel verrijkend om het op een ander moment van het jaar te lezen. 

Ik vond het fijn om te lezen. Mozes en het volk, maar ook Jezus en de discipelen kwamen soms heel dichtbij.
'Niemand begrijpt beter hoe moeilijk het kan zijn om de wil van God te doen dan God zelf. En geen mens heeft meer geleden door de wil van God de Vader te doen dan God de Zoon. Als Jezus  ons vraagt  Hem te volgen, wat de kosten ook mogen zijn, dan roept Hij ons niet op iets te doen wat Hij zelf niet heeft gedaan.'
Wat betreft de stukjes geschreven vanuit mensen die zich inzetten om anderen vrijheid te geven, sprong één verhaal er voor mij uit. Dit verhaal wordt verteld door Marieke, die sinds 2009 als vrijwilliger actief is bij IJM, ze vertaald en schrijft. Een citaat uit dit stukje:

'Toen hoorde ik over iemand die een jaar lang dezelfde jurk droeg om geld in te zamelen voor kinderen in sloppenwijken. Dat idee sprak me aan en ik besloot ook een jaar lang dezelfde jurk te dragen. Ik had niet verwacht dat dit mijn denken zo zou veranderen. Ineens viel het me op hoeveel andere kleren ik had. En ik zag ook andere spullen die niet nodig waren. (...) Tegen het eind van het jaar ging het dragen van dezelfde jurk me erg tegenstaan. Ik haatte de jurk gewoon. Zeker toen hij begon te rafelen. Vreemd dat zo'n kleine onvrijheid je al zo van slag kan maken. Het gaf me hernieuwd respect voor mensen die helemaal geen keuzes mogen maken. Wat ik ook jammer vond, was dat het vrij weinig mensen opviel dat ik altijd dezelfde jurk droeg. (...) De actie zorgde wel voor veel media-aandacht. (...) Het is belangrijk dat mensen weten dat moderne slavernij bestaat, dat het ons allemaal schaadt - want slavenarbeid draagt niet bij aan een gezonde wereld - en dat er iets aan te doen is.' 
Het (door mijzelf) verplichte minpuntje:
In plaats van gebeds- en dankpunten te noemen, zou ik een gebed schrijven. Aan de andere kant stimuleert het je zelf om in gebed te gaan.

Photo credit Narvikk  Attitudes haven't changed as much as people like to pretend. Don't forget your past for it will be relevent to your future:

Tot slot nog iets over IJM. Ik heb ooit het boek 'Vrijheid voor Lynn' gelezen dat gaat over kinderslavernij en is geschreven door Gerry Haughun. Zowel het hartverscheurende kinderleed dat er is, als het geweldige, moedige werk dat IJM hiertegen doet heeft me diep geraakt! Ook dit boek zou ik jullie van harte aan willen bevelen! Ik kan het helaas nergens vinden op internet, maar heb het wel vaker in de boekwinkel gezien.




1 opmerking: