zondag 13 augustus 2017

'Van Boeddha naar Christus' van Esther Baker


Aan het begin van de vakantie wisselde ik een paar boeken uit met een 'appvriendin'. Daar zat dit boek bij en het duurde niet lang of ik het uit gelezen. Esther Baker beschrijft haar zoektocht naar de zin van het leven en komt na een losbandige studententijd uit bij het Boeddhisme, wat haar op weg brengt naar het geweldige 'niets'. Ze is behoorlijk zeker van haar zaak en besluit non te worden. Haar ouders spelen een belangrijke rol in haar leven en zijn niet blij met haar keuze. En dat is eigenlijk maar zacht uit gedrukt, ze maken zich grote zorgen. Ze zien Esther steeds magerder worden door het harde leven in het klooster, waar maar een keer per dag een maaltijd wordt uitgedeeld en er rituelen bestaan, waarin de nonnen nachtenlang wakker moeten blijven.

Tijdens zo'n nacht wordt er een film gekeken over het leven en werk van Jackie Pullinger. Een zendelinge in Hong Kong, die werkt onder daklozen en verslaafden. Het getuigenis doet iets met Esther wat het bij de anderen allemaal niet doet. Het laat haar niet los, en dan knakt een Boedhistische snaar, waardoor de twijfel toeslaat en er steeds meer vragen komen in plaats van alle verworven zekerheden die ze dacht gevonden te hebben.

Op een keer vlucht ze naar de dichts bijzijnde kerk en spreekt daar met de pastor, er wordt een nieuwe afspraak gemaakt en langzaam maar zeker raakt ze in de greep van de liefde van Christus voor haar en kan en wil ze er niet meer los van komen. Meer dan ooit ziet ze in dat het zo waar wat in de Bijbel staat geschreven is, dat de mens gaat lijken op de goden die hij najaagt. Wanneer zij haar leven aan Christus geeft komt zij in contact met Jackie Pullinger en wordt voor een aantal jaar haar mede-arbeidster in Hong-Kong. Maar het is niet haar levenswerk, die vind ze uiteindelijk in Thailand, waar ze als zendelinge haar God mag dienen door een getuige te zijn onder een Boedhistisch volk. En, zo sluit zij haar verhaal af:
Hier zijn mijn verleden, mijn zoektocht en mijn dwalingen bruikbare gereedschappen geworden in de handen van de Heer.
Achterin het boek staan alle verschillen tussen het leven als Christen en het leven als Boedhist.
Het is een mooi, krachtig getuigenis en het maakt me weer bewust van de waarheid die we in Jezus kunnen vinden en de vrede die Hij ons in ons hart geeft. Ik mag veel meer vanuit die rust leven!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten