donderdag 16 februari 2017

'Passie voor Recht' van Jim Martin

Passie voor recht

Het is geen straf voor mij om boeken te lezen en te recenseren! Zoals dit boek: 'Passie voor Recht'! Wanneer het nou precies een beetje begon te leven bij me weet ik niet meer zo goed, het zou zomaar kunnen dat het door het boek 'Vrijheid voor Lynn', ook van IJM, kwam. De verhalen op fb van deze organisatie wakkerden mijn belangstelling nog meer en een spreker van deze organisatie in onze eigen gemeente...dat bracht me bij dit boek. 

Mijn ogen beginnen open te gaan voor het belang van 'recht doen'. Hoe vaak dit in de Bijbel voorkomt en hoe vooral God een God van recht is. Veelvuldig lees je erover, dat God opkomt voor de weduwen, wezen, vreemdelingen en armen. Dat is niet mooi... Dat is heel buitengewoon mooi!

Daarom laat ik het niet bij dit boek en heb ik dit jaar mezelf voorgenomen het thema 'recht' wat verder uit te diepen. Met het verlangen dat God me de weg wijst hoe dit in mijn leven vorm kan krijgen. En dat doet Hij, dat heeft Hij beloofd in die overbekende Psalm 23:
Hij leidt mij in het spoor van Zijn gerechtigheid omwille van Zijn Naam'
Wat maakt 'Passie voor Recht' zo'n boeiend boek om te lezen? Het stimuleert enorm om te zoeken naar een weg om 'recht te doen' in je eigen leven, maar ook met de gemeente waar je deel vanuit maakt. Misschien nog maar net om een bewustwording tot stand te brengen, of zelfs een concreet onrecht te bestrijden. Het kan zomaar zijn dat je ontzettend enthousiast wordt voor het 'doen van recht' en meteen aan de slag wil gaan, maar op dat punt is het belangrijk wat terughoudend te zijn en eerst het hele boek te lezen.

what is justice... Please join me and many others in discovering what justice means and looks like through the grace of God!:

Het boek is in twee delen verdeeld:
  1. Gerechtigheid, discipelschap en het breekpunt van geloof
  2. Op weg naar gerechtigheid
Verder zijn er nog appendices voor verdere studie over recht vanuit Bijbels perspectief en handvatten om een en ander concreet vorm te geven.

Het boek staat vol met inspirerende voorbeelden van gemeenten die op de een of andere manier een bediening van recht zijn begonnen. De jarenlange ervaring en kennis van IJM en liefde voor God maken het wat mij betreft tot een zeer goed boek! 

Tot slot nog een paar mooie citaten uit de inleiding:):
'Vind de dingen die God van je vraagt, vind de manier waarop je Gods koninkrijk op aarde kunt uitbreiden. Er is niets mooiers dan te zien hoe God je voorbereidt met een doel, om hier vervolgens handen en voeten aan te geven.'
'Kerken die zich bezighouden met kwesties als onderdrukking, ontdekken vaak dat het geloof dat zij hebben niet stevig genoeg is om de wanhoop te weerstaan die ze voelen op het moment dat schrijnend onrecht en bruut geweld een gezicht krijgen. De behoefte om de 'controle' te behouden, om 'veilig' te zijn en om 'succes' te hebben verstikken de passie en de hoop die in het begin nog zo sterk waren. Dat heeft vaak tot gevolg dat de toewijding verslapt, of dat mensen besluiten om gewoon niet al te diep te graven.' 
'Wat we ontdekt hebben, is dat de nadruk op gerechtigheid in een gemeente de vruchtbaarste grond is voor discipelschap. De plaatsen waar geweld, onderdrukking en mishandeling hoogtij vieren en waarvan je zou denken dat ze van God verlaten zijn, zijn in werkelijkheid de plaatsen waar we de aanwezigheid en de kracht van God intenser hebben ervaren dan ooit tevoren.'
'De oproep om mee te werken aan gerechtigheid houdt niet in dat God zijn kerk uitzendt naar een plaats waar Hijzelf niet te vinden is. Integendeel; God nodigt ons uit om binnen te gaan, om een plek te betreden waar Hij al aan het werk is. Juist hier, te midden van de meest kwetsbare mensen op aarde, ontdekken we dat het Goede Nieuws van God écht geweldig goed is. Door middel van de bediening van recht geeft onze God ons waar wij zo naar verlangen, wat we zo graag zouden zien in onze kerken. Door middel van deze bediening nodigt God ons uit om zijn ontzagwekkende liefde te ervaren, voor ons en voor de kwetsbaarste mensen ter wereld. De oproep om te strijden tegen onrecht is tegelijkertijd een uitnodiging voor intimiteit met God, een uitnodiging voor diepgaand discipelschap.' 
 Inspirational quote about JUSTICE. Encourages us to keep fighting for the freedom of human trafficking victims. www.TheExodusRoad.com:



Geen opmerkingen:

Een reactie posten