maandag 28 september 2015

'George Müller, de man van geloof en gebed' van Roger Steer

Het worstelen met gezondheidsproblemen, ook psychische problemen, komt maar al te vaak voor. Ik zie het om me heen en ik lees het evengoed over mensen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de opbouw van Gods koninkrijk. Zo las ik eens over een bekend persoon, dat hij worstelde met podiumvrees en een ander met ochtenddepressies! Om de een of andere reden bemoedigd dat me altijd. Er zijn in mijn leven momenten geweest dat ik dacht dat ik gek zou worden en ook ik heb, terwijl ik aanbiddingsleidster ben in de gemeente, last van een soort van podiumvrees. Het bemoedigt me omdat al deze dingen God er niet van weerhouden om je te gebruiken! Het enige wat jij en ik hoeven te doen is onze ogen in vertrouwen op Hem te richten!
Om bij een ander voorbeeld te komen, ga ik naar dit boekje over George Müller, geschreven door Roger Steer.

George Muller

'Müllers gezondheid verzwakte; misschien vanwege al het werk dat hij op zich genomen had. Hij leed aan wat hij in eerste instantie omschreef als een gevoel van zwakte in zijn hoofd en was niet in staat om te werken In november 1837 verliet hij Bristol om een poosje in Bath te verblijven. Maar toen zelfs een gesprek hem te veel moeite kostte, keerde hij na een paar dagen terug naar Bristol, bang dat hij gek werd. Hij ging naar de dokter.'
Gelukkig komt hij er boven op en wordt deze man 93 jaar oud zonder een spoortje van krankzinnigheid. Hij zou in volledige afhankelijkheid van God heel veel voor weeskinderen betekenen. Nog een ander voorbeeld word in dit boekje genoemd:
De deuren en de ramen stonden open en verschillende mensen zaten buiten op het balkon en luisterden naar Müller in de lentezon. Het was maart 1879, en onder die balkongasten was een Engelsman van halverwege de veertig, die daar voor zijn gezondheid was: Charles Haddon Spurgeon.
Ook Spurgeon had last van zijn gezondheid en van depressies! Verdiep je maar eens in zijn levensverhaal.

Maar nu gaat het over dit boekje met een prachtige beschrijving van onze grote God, die luistert naar het gebed van Zijn kind George Müller! Ik denk dat de schrijver wel zou willen, dat we allemaal zouden geloven dat God ons gebed wil verhoren en we antwoord op ons gebed moeten verwachten.

Dit boek verteld in korte hoofdstukken over het leven van George Müller. Zijn jeugd die allesbehalve veelbelovend was voor een Godvrezend, volwassen leven; zijn bekering; zijn levenswerk en zijn levenseinde. En dit alles zeer beknopt, beslist niet langdradig en vervelend, maar levendig en soms ook herkenbaar. Dat maakt dat we George Müller niet alleen gaan beschouwen als 'maar' een gewoon mens zoals jij en ik, maar ook dat we gaan beseffen dat God ook naar ons gebed luistert, omdat Hij altijd Dezelfde is.

Een citaat waar het allemaal mee begon:
'Hij was geen vermogend man en hij had geen eigen inkomsten. Maar hij redeneerde als volgt: Als ik, uitsluitend door gebed en geloof, zonder een mens erom te vragen, de middelen bij elkaar kan krijgen om een weeshuis te stichten en te leiden, dan zou God dat kunnen gebruiken om daardoor het geloof van christenen te versterken en ongelovigen ervan te overtuigen dat God werkelijk bestaat en dat Hij gebeden beantwoordt.
Het boek verteld talloze gebeurtenissen over hoe God voorziet. Ik zou graag willen citeren van een bakker die niet kon slapen en dacht dat God van hem vroeg om brood voor het weeshuis te bakken, omdat ze anders geen ontbijt zouden hebben. Van een melkboer die zijn melk bij het weeshuis bracht omdat zijn kar juist voor de deur kapot was gegaan en zo kan ik nog even doorgaan.
'Iemand vroeg eens aan Müller wat het geheim was van zijn leven in dienst van God. Hij antwoordde: 'Er is een dag geweest dat ik stierf, echt stierf; stierf aan George Müller, zijn opvattingen, zijn voorkeuren, zijn smaak en zijn wil - stierf aan de wereld en haar goed - en afkeuring - zelfs stierf aan de goed - en afkeuring van mijn broeders en vrienden - en sindsdien heb ik alleen mijn best gedaan om de goedkeuring van God te verkrijgen.
In het laatste hoofdstuk geeft 'George Müller' een drietal adviezen over hoe je je geloof kunt versterken. Daar kun je echt wat mee!

Ik denk niet dat het nog nodig is te zeggen, dat ik dit boek zeker wil aanbevelen!

2 opmerkingen:

  1. Lijkt me mooi om te lezen! Ik wist dat trouwens niet van John Piper en zijn morgendepressie ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oeps, nu ga ik zelf ook twijfelen of ik dat wel goed heb onthouden (ik heb teveel boeken gelezen;), dat is niet zo netjes van me. Ik heb het wat gewijzigd.

      Verwijderen